За трети път ТехноЛогика е сред организаторите на най-голямото киберучение в света

Представители на ТехноЛогика участваха за трета поредна година като организатори в най-голямото киберучение в света – Locked Shields2024, което се проведе за 14-и път. 

В събитието, което се състоя на живо в Центъра за върхови постижения за съвместна киберотбрана на НАТО в Талин, Естония, участваха 4000 водещи ИТ експерти от 40 държави.

Специалистите по информационна сигурност на ТехноЛогика Димитър Радев и Сашо Калъчев бяха част от зеления отбор, който отговаря за инфраструктурата на учението.

Димитър Радев бе ръководител на екипа, който поддържа Майкрософт технологиите, а Сашо Калъчев – част от уеб екипа.

Учението симулира атаки по критичната инфраструктура на виртуалната държава Берилия в Атлантическия океан и проверява способността на екипите да изпълняват стратегически решения и да решават казуси от всякакъв характер, свързани с кибервойните – от преодоляването на всякакви защити за минимално време до обявяването на действията пред медиите.

Тазгодишното Locked Shields 2024 приключи с безпрецедентен обрат – въпреки състезателния характер на учението, участващите екипи сформираха голяма коалиция чрез обмен на информация. Те демонстрираха, че истинската сила се крие в насърчаването на сътрудничеството за повишаване на колективната сигурност, а не в съревнованието за победата в учението.

„Екипи на ТехноЛогика участват във всички учения на НАТО, а на фона на увеличаващите се киберзаплахи и недостига на специалисти по информационна сигурност, българските експерти са се доказали като едни от най-добрите в света“, казва изпълнителният директор на ТехноЛогика Огнян Траянов.

„Повечето от нашите участници излязоха от окопите на истинската кибервойна, за да участват в Locked Shields. Убеден съм, че те ще се върнат в защита на своите държави по-силни от всякога“, заяви д-р Март Ноорма, директор на  Центъра за върхови постижения за съвместна киберотбрана на НАТО.

Освен в Locked Shields, по вече дългогодишна традиция фирмата ни се включва в националния отбор на учението Cyber coalition, което се организира от Военния комитет на НАТО, като в последното му издание участваха петима експерти от ТехноЛогика.

Другото голямо учение по киберсигурност – Crossed Swords, организирано от Центъра за върхови постижения на НАТО за съвместна киберотбрана, също се провежда по традиция със силно участие на ТехноЛогика. Миналата година колегата Петър Пешев беше ръководител на един от четирите offensive cybeoperations екипа.