ТехноЛогика се включи в честванията на Световния ден на околната среда

И тази година ТехноЛогика приложи на практика своята загриженост към природата, присъединявайки се към честванията на Световния ден на околната среда (5-ти юни), преминал под надслов „В едно с природата“. Той насочи вниманието на жителите на Земята към необходимостта от сближаване на човека и природата и припомни, че природата – това сме и ние, хората.

ТехноЛогика отбеляза събитието в неделя, 4-ти юни, заедно с останалите фирми-членки на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД), като се фокусира върху сближаване чрез опознаване. Мотото на инициативата бе „Тайните на градските градини“ и отведе служителите на компаниите от Мрежата дълбоко в недрата на града. Те не се насочиха към бягство от забързаната столица, а потърсиха зеленината именно в нея. Затова се впуснаха в образователни разходки в два емблематични градски парка – Борисовата и Докторската градини.

Ентусиазираните участници се докоснаха до природата такава, каквато не я бяха виждали досега. Водени от опитните преподаватели по Дендрология в Лесотехническия университет Момчил Панайотов и Евгени Цавков, гостите бяха посветени в големите тайни на малките градски оазиси. Оказа се, че обикновеният парк крие повече тайни, отколкото предполагаме. Докторската градина, например, е била ботаническата градина на София в края на 19-ти век. Тя пази няколко вековни дървета и в нея се срещат изключително разнообразни видове: гинко, махония, макалеб, софора, тис, няколко вида кипарис, каталпа и много други.

ТехноЛогика традиционно отбелязва 5-ти юни, за да напомни колко важно е да сме активна страна в опазването на околната среда. Тази година, освен към образователните разходки, софтуерната компания се присъедини и към конкурса на БМГД на тема „Преоткрий твоята природа“. В него служителите на фирмите-членки описаха своето най-съкровено преживяване сред природата, за да помогнат и на други да открият нейната магия. ТехноЛогика проведе вътрешен конкурс за своите служители и възнагради автора на най-добрата творба с ново „зелено“ приключение – полет с парапланер.

ТехноЛогика има зад гърба си множество проекти, насочени към опазване на планетата Земя, сред които почистване на тревни площи, облагородяване на градинки и участие в кампании срещу бракониерството, замърсяването и др.

Специално видео, посветено на събитието, бе създадено от партньора на инициативата Radio Family. То бе излъчено за първи път по време на премиерата на Сборника с най-добрите разкази в конкурса „Преоткрий твоята природа“. Три от десетте творби са дело на служители на ТехноЛогика.