ТехноЛогика е сред организаторите на най-голямото киберучение в света

ТехноЛогика е сред организаторите на най-голямото киберучение в света, което се провежда в Естония под егидата на НАТО.
Димитър Радев, ръководител на отдел „Информационна сигурност и инфраструктура“ в българската софтуерна компания, е част от зеления екип на учението Locked Shields 2023 в Талин, в което участват 3000 специалисти по информационна сигурност от 38 държави. Зеленият екип отговаря за инфраструктурата, създава машините и атаките за учението.


Целта на събитието е участниците да повишат уменията си за защита на националните ИТ системи и критичната инфраструктура при атаки в реално време, които се случват почти всекидевно в реалния живот.


Наши специалисти са били от червения, синия, а от миналата година – и от зеления екип. Червеният отбор симулира атака, а синият отбор се защитава срещу нея. Като ръководител на екип от зеления отбор представителят на ТехноЛогика Димитър Радев отговаря за Microsoft технологиите, използвани в учението.
Центърът за върхови постижения на НАТО в Естония кани на своите събития международни експерти от военната, правителствената, академичната и промишлената сфера, които заедно да тестват уменията си да се противопоставят на всички актуални предизвикателства в киберпространството. Само за Locked Shields 2023 са създадени над 5500 виртуални системи, които симулират напълно реалистични цели на хакерите.


Учението симулира мащабен киберинцидент и проверява способността на екипите да изпълняват стратегически решения и да решават казуси от всякакъв характер, свързани с кибервойните – включително обявяването на действията по киберзащита пред медиите. С включените най-нови технологии и методи за атака Locked Shields 2023 дава възможност да се упражнят най-добрите стратегии за защита от съвременните заплахи.


Учението се организира всяка година от Центъра за върхови постижения на НАТО в Естония. Представители на ТехноЛогика по традиция участват в изданията на LockedShields, както и в другото подобно учение на центъра в Талин – Crossed Swords. Наред с това ТехноЛогика се включва и в учението Cyber Coalition, което се организира от военния комитет на НАТО.


Миналата година в Талин, на LockedShields 2022, бе разиграна масирана кибератака по въображаема държава, като целта беше да се овладеят всички важни системи – електроразпределението, мрежата за парични преводи на местните банки, 5G мрежата, радиокомуникациите на местната армия. Тогава Димитър Радев от ТехноЛогика бе отново шеф на екип в зеления отбор, отговарящ за създаването и поддръжката на част от виртуалните системи, създадени за учението.


Отбор на ТехноЛогика участва и в международното състезание по киберсигурност Global CyberLympics, и се класира на 7-о място в света и на 5-то място в Европа.