Стартира първият български портал за полетна информация

Първият изцяло български портал за полетна информация в реално време (BULATSA – Flight Information Portal – B-FLIP), разработен от ТехноЛогика,  беше пуснат в експлоатация на адрес https://b-flip.bulatsa.com/.

„Разгледахме всички съществуващи подобни системи в света и избрахме най-доброто от тях. Затова порталът разполага с толкова богата функционалност. Имаме опит с такива системи включително и за НАТО, при които се обработват по 8000 обекта всяка секунда, каза изпълнителният директор на българската софтуерна компания Огнян Траянов по време на представянето, на което присъства заместник министър-председателят и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, както и генералният директор на ДП „РВД“ Георги Пеев.

„Тази система ще гарантира по-високо ниво на безопасност и сигурност на въздушното движение“, подчерта вицепремиерът Христо Алексиев, като отбеляза, че новият портал няма аналог в света.

Уеб базираният информационен портал предоставя на потребителите по интуитивен начин върху карта интегрирана гео пространствена и полетна, авиометеорологична и аеронавигационна информация за въздушното пространство на страната и трафика в него. Тя може да се визуализира на всякакъв тип устройства – от десктоп компютри до мобилни телефони.

Данните от B-FLIP ще се ползват от служителите на РВД, на българските летища, авиокомпаниите и всички структури, ползващи авиационна информация, но той ще бъде достъпен и за граждани с интереси в областта на авиацията, например т.нар. planespotters (фотографи на самолети), както и феновете на авиотрафика, които го следят от редица платформи като Flightradar.

За професионалистите – представители на авиокомпании, летища и други организации от авиационния бизнес, има и разширен достъп, който включва пълна информация за даден полет, информация от няколко специализирани системи – за автоматизирана метеорологична информация (AWOS), за летищния трафик (ATIS), за състоянието на пистите (RCR/SNOWTAM), за метеорологични прогнози в авиацията (GAMET), за времето по време на полет (VOLMET), за прогнози за обледеняване, турбуленция и гръмотевични облаци.

„Това е един от най-значимите проекти, които BULATSA осъществи тази година, с който искаме да подобрим комуникацията с нашите потребители и да затвърдим усилията ни за поддържане на безопасността при обслужване на въздушното движение“, каза Генералният директор на ДП РВД Георги Пеев.

ТехноЛогика има значителен опит и реализирани значими проекти за управление и подпомагане на  всички видове транспорт – речен, морски, въздушен и железопътен. Разработки на компанията са БУЛРИС (речна информационна система в българската част на р. Дунав) , SafeSeaNet (европейска система за наблюдение на корабния трафик и обмен на информация), система за спомагателна информация (IDS) на РВД, която се използва от ръководителите на полети и мениджмънта на предприятието и др.  ТехноЛогика е единственият партньор на Airbus у нас за предоставяне на свръх прецизна сателитна информация за земната повърхност, която се използва в сферата на сигурността и опазването на границите, земеделието, опазването на околната среда, наблюдението на водните басейни и енергийната инфраструктура.