Същността на дигиталната трансформация е възможността за персонализация

Огнян Траянов, изпълнителен директор на ТехноЛогика, председател на БАИТ и БМГД на ООН, бе гост в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира Световния икономически форум в Давос, развиващата се индустриална революция и ролята на отговорния бизнес за създаването на добре подготвени специалисти.

„На икономическия форум в Давос тази година ги няма големите визионерски послания, базирани на силни резултати… По моето скромно мнение трябва да се разглеждат взаимоотношенията „глобализация-човек“, а не „глобализация-държава“.

„Това, което е в същността на Целите за устойчиво развитие, приети от 193 страни в ООН, е това, че за пръв път на международно ниво се измерва развитието на човечеството, като се фокусира върху персоналното добруване. Технологиите достигнаха до етапа, който дава възможност да се отразяват персоналните характеристики, способности и необходимости на човека“.

„Инвестираме в това да има все повече интерес към точните науки…Започнахме с инвестиции през 1993 година в университетите, стигнахме до кулминация през 2003 година във взаимоотношенията с тях, когато променихме начина, по който се преподава автоматизация на инженерния труд в 9 български и един македонски университет… Разбрахме, че няма достатъчно интерес към СТЕМ и започнахме да работим с гимназиите. Чудесен пример е Бургаската професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, където почти всеки ден има някой от филиал на ТехноЛогика като гостуващ лектор. Стигнахме дори до най-малките с ТехноМеджикЛенд, един проект, който ние създадохме.“

„Технологиите правят живота ни по-лек, културата го прави по-красив и само творчеството го осмисля“, сподели още г-н Траянов. Цялото интервю може да видите тук.