Огнян Траянов бе участник в конференция на УНИЦЕФ, посветена на юношеството

На 26 септември изпълнителният директор на ТехноЛогика и председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН Огнян Траянов взе участие в първата Национална конференция за юношеството, организирана от УНИЦЕФ. Основната тема в нея бе признаването на юношеството като безценен период за учене, трупане на опит, изразяване на критично мислене и участие в социални и политически въпроси. Конференцията е част от дългосрочната инициатива на УНИЦЕФ, насочена към младежите в периода на своето второ десетилетие.

„Нужно е да помогнем на младите да усетят удовлетворението от създаването на нещо, защото точно в тази възраст те могат да приемат много и да създават умения. Длъжни сме заедно да пренастроим образователната система, защото в нея не се стимулира творчеството и различието, които са ключови за днешните подрастващи. Точно разнообразието е богатство, което ние трябва да стимулираме и съхраним“, заяви г-н Траянов.

Националната конференция премина под патронажа на г-н Томислав Дончев, Заместник-министър председател на Република България. В събитието участваха и 35 младежи, които представиха избрани от тях въпроси по време на двудневна консултация, организирана от УНИЦЕФ. Темите бяха: „Здраве и благосъстояние“, „Знания и умения“, „Включване и ангажираност“.

Конференцията бе част от дългосрочната кампания на УНИЦЕФ за въвличане на юношите в обществения живот и спомагането за тяхното израстване в стабилна и пълноценна среда с подкрепата на родители, училище, общност, връстници, държавни институции, медии и социално отговорен бизнес.

„Ние, отговорният бизнес, като част от обществото, сме длъжни да запалим искрата у младите за труда, съзидателността, творчеството. Ние оценяваме младите днес, но по-значими са оценките, които те ще ни дадат утре. И най-важната е: успяхме ли така да ги подготвим, че да ни надминат. Защото другото е неуспех.“, завърши г-н Огнян Траянов.