Огнян Траянов: Нито една криза не трябва да остане неизползвана

На фона на политическата и икономическа нестабилност и увеличаващите се киберзаплахи, в Европейския съюз са нужни около 500 000 специалисти само в областта на информационната сигурност, каза Огнян Траянов пред Bloomberg TV Bulgaria. Основателят и изпълнителен директор на ТехноЛогика бе гост на журналиста Ивайло Лаков в предаването „Светът е бизнес“.


България бе добре позната със своите хакери през 80-те години на миналия век, а днес вече със своите специалисти по киберзащита: участваме във всички учения на НАТО – не само в отборите, които се състезават, но и в екипите, които участват в организацията на тези учения, каза още Огнян Траянов. Представители на ТехноЛогика участват като организатори и в най-голямото учение по киберсигурност в света – Locked Shields, което се проведе тази седмица „на живо“ в Естония под шапката на НАТО, но в което се включват и държави, които не са членове на алианса.


Изпълнителният директор на ТехноЛогика подчерта, че има и много български обекти на атака – държавни институции, но и големи предприятия, които произвеждат критично важни изделия и технологии.


Политическата нестабилност у нас влияе на средата, в която се прави бизнес и когато тази среда е непредвидима предразполага по-смелите рискови играчи, каза Траянов и припомни известната максима, че нито една криза не трябва да остане неизползвана.
Изкуственият интелект е в своя пик на свръхочакванията, обяви още изпълнителният директор на ТехноЛогика, но добави, че нараства необходимостта от регламентацията на неговото използване.
ChatGPT например е езиков модел, който може да говори прекрасно и убедително, с много богат речник, но не бива да бъде използван за източник на информация и факти. Както казват самите му създатели, той говори уверено за неща, които не знае, каза още Огнян Траянов.

Цялото интервю може да видите тук.