Насърчаваме стажантите да питат и да дават идеи

Техонологичният ни мениджър Цанко Стойков разказа пред economy.bg как протича стажантската ни програма

Г-н Стойков, какво Ви мотивира да създадете стажантска програма?

Стажантската ни програма има дългогодишни традиции – първото й издание е още през 1993 г. за студенти от Американския университет. Тогава този начин на взаимодействие между образование и бизнес тепърва набира популярност. В следващите години започнахме да си сътрудничим с Факултета по математика и информатика на Софийския университет и моделът на стажантска програма, който реализираме и до днес, бе разпознат и приложен от МОН и в други университети и специалности. Ние сме убедени, че отговорният бизнес трябва да подкрепя образованието и го правим по много и различни начини, не само чрез стажовете – колегите ни водят лекции и упражнения, менторстват и журират в хакатони, подкрепяме студентски олимпиади, финансираме издаването на учебници и др. Университетите дават теоретичната подготовка, която е фундамент, но практиката и опитът идва от бизнеса. Стажантската програма ни помага да намерим и новите си колеги, които имат желание да се развиват в надеждна и стабилна българска софтуерна компания.

Кога стартира следващото издание и как ще протече?

Кампанията по набиране на стажанти вече започна. Младежите имат възможност да ни изпратят своите биографии до 28 юни, а след това ще ги поканим на тест. Последната фаза на подбор е интервюто. Самият стаж ще започне в края на юли с едномесечно специализирано обучение със сертифицирани лектори от ТехноЛогика, които ще запознаят младежите с най-използваните от нас технологии, а те ще имат възможност да работят по различни практически задачи. След това всеки от тях ще бъде разпределен в един от екипите на ТехноЛогика и ще работи по реален проект, което малко компании могат да предложат. Стажантите имат и персонални ментори с голям опит, които ги наблюдават и напътстват. В края на стажа тези, които са се представили отлично, ще получат и предложение за работа, като заетостта е напълно съобразена с ангажиментите им в университета.  

За кого е подходяща и в кои отдели ще приемате стажанти? Кои са критериите, на които държите най-много при подбора?

Стажантската програма е за нашето направление „Разработка на софтуер“ – търсим ИТ специалисти, които искат да разработват мащабни информационни системи. Държим много младите хора, които идват при нас, да са мотивирани непрекъснато да търсят нови знания,  да се  развиват и усъвършенстват. ИТ професиите са динамични – непрекъснато се появяват нови технологии, а същевременно се разширява приложението на ИТ във всекидневието ни и се появяват нови предизвикателства в различни сфери на живота. Важни са и уменията за работа в екип, аналитичното мислене, да са прецизни и да са инициативни. Ако попитате наши стажанти, ще ви кажат, че първото нещо, което ги е впечатлило в ТехноЛогика, е приятелската атмосфера и готовността на всеки колега да отговаря на техните въпроси. Задаването на въпроси, споделянето на идеи и предложения при нас се насърчава.

Как ще се формализират отношенията със стажантите? Програмата платена ли е?

Стажът е платен под формата на граждански договор. А ако те се представят добре и желаят да станат част от нашия екип – получават и трудов договор за постоянна работа. Но освен заплащането младите хора при нас имат възможност да трупат и далеч по-ценен капитал – знания и умения в практическа среда, а, както знаем, професионалният опит е от ключово значение за успешна кариера.  Стажантите стават бързо част от семейството ни и за много от тях все още сме първи и единствен работодател. Неслучайно 42 на сто от нашите служители работят повече от 10 години в ТехноЛогика, а голяма част от тях са постъпили при нас именно през стажантската ни програма.

Колко души ще могат да се включат в следващото издание на програмата и колко време продължава тя?

Броят зависи от младежите, които преминат успешно теста и интервюто, но обикновено приемаме не повече от 20 души, за да може да проведем възможно най-ефективно обучението. Стажантската програма започва в края на юли, а последният й етап приключва в края на септември.

За много от бъдещите ви стажанти вие може да сте първи работодател. Какъв съвет бихте дали на кандидатите, на които им предстои интервю за стажантската програма?

Всяко интервю е двупосочен процес, важно е да разберем взаимно, че имаме общи ценности, за да може да работим продължително време заедно. Насърчаваме кандидатите да разпитват неща, които биха искали да знаят за компанията и екипа. Не очакваме да учат специално за теста и интервюто. Нека са спокойни – ако са трупали знания равномерно във времето, то ще проличи.

Какви са плановете на компанията в бъдеще и каква роля играе стажантската Ви програма?

Ние се развиваме и растем постоянно – както на технологично ниво, така и в сферите, в които създаваме системи. Една от последните ни разработки е платформата ни за дистанционно наблюдение на земната повърхност в приложение в земеделието, градското планиране, поддържането на критичната инфраструктура. На фокус са  услугите ни по информационна сигурност, които са критично важни за всяка организация в днешните времена на кибервойни. Младият ни екип от експерти в тази област участва в националните отбори на всички киберсъстезания на НАТО, а за трета поредна година наши специалисти са сред организаторите на най-голямото киберучение в света Locked Shields. Разбира се, ще продължим да провеждаме стажантската ни програма. Младите хора, които участват в нея и после остават в ТехноЛогика са подбрани сред стотици кандидати и ние вярваме в техния потенциал. Виждаме, че те са любопитни и отворени към нови технологии и предизвикателства и се включват с ентусиазъм в проектите ни.

Цанко Стойков е мениджър „Технологично развитие“ в ТехноЛогика. Работи във фирмата от 17 години, като е преминал успешно през стажантската ни програма. Завършил е Факултета по математика и информатика на Софийския университет. Работи с JAVA и свързаните с този език технологии, SQL и PL/SQL, C++, VBS, Java Script. В свободното си време се занимава с планинарство и ултрамаратони.

Кристиан Миланов, младши програмист:

Успях да се включа в стажантската програма през 2023 г. и успях да науча изобилие от нови технологии, с които работя до ден днешен. Чувствам се по-уверен. Включиха ни в реални проекти, които са много интересни. Аз участвам в разработването на Системата за управление на влаковата работа. Всъщност стажантската програма беше неочаквано приятна, защото освен че научихме всичко, с което се занимава един актуален софтуерен бизнес, но и се сближих с много хора.

Пламена Димитрова, младши програмист:

Ако искате да започнете успешна кариера като програмисти, стажантската програма на ТехноЛогика е един добър старт.  Тестът и интервюто не ме затрудниха. По време на стажа всички участници в програмата станахме бързо приятели не само помежду си, но и с нашите лектори и ментори. Не се и поколебах, когато приех предложението да работя в ТехноЛогика като младши програмист.

Линк към публикацията в economy.bg