Митът за образование, което не струва нищо, води до образование, което нищо не струва

Изпълнителният директор на ТехноЛогика и председател на БАИТ и БМГД Огнян Траянов бе гост на предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria по повод конференцията „Успешен подбор – бизнес възможности и предизвикателства“. Той говори за проблемите на образователната система, за трудностите, които среща бизнеса при подбора на кадри и предложи конструктивни идеи и иновативни подходи за тяхното разрешаване.

„Допуска се една системна грешка – на младите хора още като деца не им се дава възможност да усетят какво значи да си полезен на другите, което е базова ценност. Втора системна грешка е една тенденция на възпитаване на потребители на информационни технологии. Всяко дете има смартфон в джоба си, но не знае нищо за неговото функциониране. То може да ползва интуитивно изкуствен интелект, но не знае какво съществува в него. Третата системна грешка беше, че извънкласната работа бе принизена и много подценена“, заяви г-н Траянов и допълни:

„Но големият проблем е липсата на желание у младите за реализация като професионалисти. Те избират какво да учат, коя специалност звучи най-интересно, къде най-лесно се взима диплома, а не какво да работят и къде могат да се подготвят най-добре. Ако им се предостави един портфейл от обществото, който могат да инвестират, те застават в позицията на инвеститори и тогава ще изискват срещу парите, които инвестират, да получат възможно най-много знания“.

Целия разговор можете да гледате тук.