Конкурсът “Дигитални новатори в образованието” отличи 13 учители от цялата страна

За първа година бяха връчени наградите на конкурса “Дигитални новатори в образованието”, организиран от БАИТ. Церемонията се проведе в интерактивния детски център ТехноМеджикЛенд, а сред гостите бе и Министърът на образованието Красимир Вълчев, под чийто патронаж се състоя инициативата.

13 учители бяха отличени в четирите категориите „Иновативен подход за преподаване“, „Най-добре посрещната учебна програма от ученици и родители“, „Технологични иновации“ и „Мултиплициране на иновативните учебни решения“. Журито ги избра измежду 228 преподаватели по различни предмети от множество малки и големи населени места в България. Целта на конкурса е да насърчи използването на добри практики в дистанционното обучение на учениците от 1-ви до 12-ти клас и да открои учителите – дигитални новатори по всички учебни предмети, не само по информационни технологии.

“Има учители, които ни казаха, че всички заслужават награда, защото са се посветили на каузата на дистанционното обучение. Ученици пък ни споделяха, че по този начин е било по-интересно и интерактивно за тях. Трябва да кажем, че дигиталният образователен процес не е, за да замести класическия, а за да го допълни. Още от първия ден, в който обявихме информация за конкурса, получихме множество кандидатури. В целия процес имаше много учители с огромен опит, знания, умения и положен труд, някои от които дори още от 2009 г. качват образователни видеа и залагат на дигитално образование. Но нека който не е награден да не се чувства обиден, защото ние можем да благодарим на всички вас и осъзнаваме отговорността на вашата професия.”, каза по време на церемонията Огнян Траянов, председател на БАИТ, БМГД и изпълнителен директор на ТехноЛогика. Той връчи първата награда в категория „Мултиплициране на иновативните учебни решения“ – чек за 1000 лв., осигурени от ТехноЛогика, на Даниела Попова, преподавател по музика в СУ „Св. Патриарх Евтимий“, гр. Пловдив.

На церемонията бе присъдено и едно поощрително отличие в категория „Иновативен подход за преподаване“ – за Радка Костадинова, СУ „Иван Вазов“, гр. Вършец. Домакинът на събитието ТехноМеджикЛенд осигури възможността всички ученици на г-жа Костадинова да посетят интерактивния детски център за наука и технологии безплатно. ТехноМеджикЛенд, от своя страна, също се включи в подкрепа на дистанционното обучение. През период, в който нямаше възможност да посреща посетители, екипът на детския център създаде 150 часа видео съдържание с експерименти към учебния материал по природни науки. Тези видеа бяха предоставени безплатно за използване от учителите и през следващите учебни години.

Партньори на БАИТ в конкурса “Дигитални новатори в образованието” са ТехноЛогика ЕАД, Контракс АД, Дейта плюс ООД, CENTIO #Cybersecurity, ВиЕмУеър България ЕООД, Майкрософт България ЕООД, Вали Компютърс ООД, Кейсием ЕООД, VIVACOM, ERP Academy, bTalks Agile, Знам.бе. Информационни партньори са DevStyleR и Учители.бг.