„Eлпром Харманли“ управлява инженерните си данни с 3DEXPERIENCE

Digitalk: Облачна платформа, внедрена в партньорство с ДиТра, намалява грешките и улеснява значително съвместната работа на служителите в “Елпром Харманли”

За да може един бизнес да предложи най-доброто на своите клиенти, е задължително да разполага с модерни технологични решения, които да улесняват и оптимизират неговата работа. Като най-големия производител на електродвигатели в България, „Елпром Харманли“, разбира това и отдавна поставя своя фокус върху внедряването на иновации. В тази връзка компанията реализира и своя последен проект, а именно интегрирането на облачно решение за управление на инженерни данни 3DEXPERIENCE, което намалява неточностите и подпомага значително съвместната работа на нейните служители, независимо откъде работят.

„Номенклатурата ни включва стандартни и специални електродвигатели в широк диапазон от мощности и габарити. Нашата сила са специализирани решения, ориентирани към специфичните потребности на нашите клиенти. Това сме постигнали благодарение на един млад и динамичен екип от специалисти, способни да предложат оригинални и ефективни решения в кратки срокове на конкурентни цени. Всичко това е свързано с необходимостта от организиране и надеждно съхраняване на техническата документация със специализирани средства за управление на инженерните данни“, споделя Георги Савов, прокурист в „Елпром Харманли“, пред Digitalk.

За реализацията на проекта компанията се насочва към своя дългогодишен партньор ДиТра – център за 3D решения на ТехноЛогика.

„В лицето на Цветан Стоянов имаме нещо повече от партньор. С него и с неговия екип работим перфектно и имам доверие, че ще ни бъде предложено най-доброто като софтуер и ще получим най-добрата поддръжка. Това е и причината да се насочим към 3DEXPERIENCE“, обяснява още Савов. Той допълва и че именно ДиТра от над 20 години осигурява поддръжката на CAD системата SOLIDWORKS, която се използва в развойната дейност на Елпром Харманли и с която специалистите на фирмата успяват да създават ефективни и технологични конструктивни решения.

ОБЛАЧНО РЕШЕНИЕ

Още в началото от „Елпром Харманли“ се спират на облачна платформа, тъй като тя предлага много повече предимства за управлението на инженерните данни. От една страна, тя дава възможност за достъп до техническата документация от всяка точка на земното кълбо, по всяко време, а единственото условие е да се разполага с интернет връзка. От друга страна, с облачното решение отпада необходимостта от купуване и поддържане на собствен сървър и същевременно се гарантира, че сигурността на съхраняваната информация е на най-високо ниво.

„Платформата 3DEXPERIENCE позволява на екип от специалисти на различни локации да работят заедно по определени проекти. По всяко време и от всяко място има достъп до актуалните ревизии и всяка промяна може да се съгласува независимо от разстоянията. За нас това е важно, защото нашата фирма има площадки в София, Пловдив, Харманли и Троян“, посочва още Савов. Изпълнението на проекта стартира в края на миналата година и макар внедряването вече да е приключило, от „Елпром Харманли“ не спират да надграждат решението. По думите на Савов експертите в компанията продължават да откриват нови възможности и да разширяват знанията си за опциите, които платформата предлага. Той признава също така, че по време на интеграцията е имало трудности, но за тяхното преодоляване компанията може да разчита на екипа на ДиТра, който винаги се отзовава, за да могат заедно да намерят най-доброто решение.

ПРЕДИМСТВАТА НА 3DEXPERIENCE

Преди внедряването на 3DEXPERIENCE компанията разполага с многобройни копия на едни и същи детайли, възли и изделия, съхранявани на различни персонални компютри. Съответно това често е водило до грешки поради липсата на синхронизация при направени промени.

„Опасността от използване на неактуална ревизия и всички последствия от това беше голяма. Сега имаме възможност да организираме и структурираме техническата информация, така че всеки специалист по всяко време да е наясно с актуалната версия на необходимия му детайл, възел или изделие“, изтъква Савов. Освен това вече компанията разполага и с голяма база от данни, която непрекъснато продължава да се допълва и обогатява.

Експертът обаче допълва, че въпреки предимствата на новото решение на служителите е било необходимо време, за да се адаптират към него. Те е трябвало да променят начина си на работа, а също така се е наложило да свикнат и с новите методи на структуриране на документацията. Въпреки тези трудности обаче предимствата, които облачната платформа 3DEXPERIENCE носи на компанията, са значителни и Савов е убеден, че тя е била правилният избор.

„Имаме сигурност, имаме контрол и възможност за ускоряване на иновативната дейност чрез едновременна работа на няколко специалиста по даден проект. Имаме възможност за по-лесна и ефективна комуникация с клиентите. Имаме и по-голяма сигурност и защита от външни атаки, каквато сами не бихме могли да осигурим“, заключава експертът.