ДиТра проведе традиционния си Университетски ден на SolidWorks в Техническия университет – София

На 7 април пред препълнена зала от студенти и преподаватели се проведе традиционният Университетски ден на SolidWorks в Техническия университет – София, организиран от ДиТра, CAD/CAM център на ТехноЛогика. Събитието се провежда от 2003 г. и е част от програмата на ДиТра, „Инженерното образование – солидно и работещо”, която от години работи за сближаването на бизнеса и образованието в България.

     Специални гости на дванадесетото издание на инициативата бяха ректорът на университета проф. дтн инж. Георги Михов, зам.-ректорът по научна и приложна дейност проф. д-р инж. Иван Кралов, деканите на МТФ и МФ проф. д-р инж. Георги Тодоров и проф. д-р инж. Любомир Димитров, както и изпълнителният директор на ТехноЛогика Огнян Траянов.

     Събитието бе открито от проф. Михов, който изрази своята увереност в ползотворното сътрудничество между ТехноЛогика и университета. „Често обвиняваме бизнеса, че не обръща внимание на образованието и не се ангажира с обучителни и дарителски дейности. Сега е времето да се извиним на тези, които се грижат за нас“.

     „Провеждаме този университетски ден, за да сте добре подготвени и информирани, да се поддържа у вас интереса към науката и техниката, към технологиите, на които сте се посветили и след това да се влеете в новата българска икономика и да дадете тласък на нейното развитие”, обърна се към студентите Огнян Траянов.

     Той анонсира и част от идеите си за изграждане на още по-тясна връзка между образованието и бизнеса и призна, че за предложенията си е получил одобрението на ректора. Първата крачка в тази посока е създаването на програма в помощ на средното образование в областта на тримерното моделиране. В рамките на инициативата ДиТра предлага платен стаж на студенти, които ще влязат в ролята на асистенти, въвеждайки учители от средните специализирани училища в областта на автоматизацията на инженерния труд.

     И в тазгодишното издание на Университетския ден от ДиТра останаха верни на традицията да показват на студентите най-новото от света на инженерното проектиране. Велин Недялков, мениджър „Продажби“ на ДиТра и един от най-добрите специалисти по SolidWorks в България инж. Николай Димитров разказаха за тазгодишното си участие на най-голямото CAD събитие в света SolidWorks World, проведено в Аризона, САЩ . Сред демонстрираните от тях софтуерни решения най-впечатляващ бе революционният продукт SolidWorks Industrial Design – технология, изградена на платформата 3D Experience на Dassault Systemes, която позволява създаване на продукти в облачното пространство. Основното й предимство е, че може да се стартира директно в браузъра на всяко устройство. Чрез нея свободно на ръка могат да се чертаят сложни тримерни скици, улеснявайки многократно процеса по създаване на изделия.

     В друга демонстрация младият специалист на ДиТра инж. Ивайло Борисов показа на студентите една по-различна страна на SolidWorks – как бързо и лесно могат да се изграждат различни видове тръбопроводи, трасета и заварени конструкции.

     Особено атрактивна беше демонстрацията на д-р Красимир Василев, Ръководител екип “CAM системи“ на ДиТра. Студентите видяха иновативно предложение за управление на роботи чрез PowerMill Robot Interface. Бяха показани и няколко внедрявания на продукти на Delcam в български предприятия, за да се убедят студентите, че не са малко родните фирми, които работят с този софтуер и се нуждаят от добре подготвени специалисти.

     Университетски ден на SolidWorks ще се проведе традиционно и в Технически университет – Варна и Русенски университет, където инициативата ще бъде част от ежегодните есенни пътуващи семинари на ДиТра.