700 кандидати за традиционната стажантска програма на ТехноЛогика

Двадесет талантливи младежи бяха избрани да участват в стажантската програма на ТехноЛогика в конкуренция сред 700 кандидати. Дори и в условията на пандемия през последните две години, българската софтуерна фирма продължава своята 25 годишната традиция да инвестира в бъдещи ИТ професионалисти на България. Програмата ежегодно се радва на голям интерес от страна на студентите поради доказаните ползи и резултати за преминалите през нея.

„Създадох фирмата, за да запазя натрупаното ноу-хау и капацитета в лицето на мои колеги, изградени специалисти, в тежките времена, а на следващия етап – тази цел се разви в по-голямата и благородна – да създадем школа за професионалисти.“, обяснява мотивацията си Огнян Траянов, изпълнителен директор на ТехноЛогика.

След специализирано обучение по подбрани технологии през първите седмици стажантите започват да работят с подкрепата и напътствията на своите ментори. Те управляват персонализираната програма на младежите и с грижа и професионализъм ги включват в реални проекти, без да това да внася риск в тяхното изпълнение. Младите ИТ специалисти участват като пълноценни членове на екипите, не само в реализацията, но и в процеса на взимане на решения, знаят останалите алтернативи и защо е избрана една от тях. Стажантите в ТехноЛогика и през тази година са 10% от специалистите в компанията. Някои от тях след края стажа ще получат предложение за постоянна работа, съобразена с програмата им в университета, за да могат да завършат образованието си. Кристиян Гериловски, участник в програмата през 2020 г., сподели пред новите стажанти своите впечатления и аргументи да избере кариера в ТехноЛогика:

„Несравнимо да е работиш в екип от професионалисти, от които можеш във всеки момент да потърсиш помощ или консултация при разрешаването на проблеми. Интересните проекти, възможността да се развивам и да използвам съвременни технологии са само част от предимствата на компанията. Имам щастието да съм заобиколен от съмишленици, споделяме общи интереси и страст към програмирането”.

ТехноЛогика създава стажантската си програма още през от 1993 г. като през 2005 г. постави началото на настоящия модел, съвместно с Факултета по математика и информатика на Софийския университет. МОН го разпозна и оцени, като мотивира и финансира в първите години неговото прилагане и за други специалности и университети. Днес той е възприет и се използва широко в учебните програми на българските висши училища.