ТехноЛогика отново участва в най-големите учения по киберсигурност на НАТО

Експерти по информационна сигурност от ТехноЛогика за пореден път представляваха България на най-големите събития по киберсигурност в света.

По вече дългогодишна традиция петима експерти от фирмата ни се включват в националния отбор на учението Cyber Coalition, което се организира от Военния комитет на НАТО. За целите на учението в Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ бе изграден киберполигон във VPN мрежа. Сред българските участници имаше представители на Министерството на отбраната, Министерството на електронното управление, Държавна Агенция „Национална сигурност“, Националната служба за охрана и компании, специализиращи в киберсигурността.

Българският екип успя първи да публикува информация за злонамерения код в единната система на учението и се справи отлично със считаната за най-трудна задача – т. нар. ривърс инжинеринг (reverse engineering, разследване на тайните на функционирането на продукти и системи посредством тяхното разглобяване), а подробният доклад на представителите на страната ни бе похвален изрично от квесторите на НАТО. Самото учение се състои от няколко задачи, като защита на пробита мрежа или инфраструктура, отбиване на атака над комерсиална инфраструктура, защита при атака над веригите на доставките (supply chain attack), която застрашава националната сигурност, както и анализ на злонамерен код.

Основната цел на учението е да се изгради киберкоалиция от структури на НАТО, на страните членки и на партньорски държави с цел укрепване на способностите на Алианса да възпира, защитава и да противодейства на заплахите в киберпространството. Благодарност за представянето в писмо до изпълнителния директор на ТехноЛогика Огнян Траянов изрази директорът на дирекция “Сигурност на информацията” на МО Ангел Бешински.

Другото голямо учение по киберсигурност – Crossed Swords, организирано от Центъра за върхови постижения на НАТО за съвместна киберотбрана в Талин, също се проведе за втори път със силно участие на ТехноЛогика. Петър Пешев беше ръководител на един от четирите offensive cybeoperations екипа. По подобие на другото натовско учение Locked Shields, то се провежда on site в Естония и представлява атака по ключови системи за функционирането на измислена виртуална държава. Отборът на Пешев трябваше да срине системите на военновъздушните сили и да пробие 5G мрежата на страната, с което се справи доста преди крайния срок.

Ученията и изследванията, провеждани от Центъра в Талин, предоставят на страните членки тестова база за експериментиране в областта на кибероперациите. Crossed Swords тества способностите и тренира уменията, от които участниците биха имали нужда при планирането и изпълнението на кибероперация с пълен спектър на действие, заедно с елементи от други области.

Петър Пешев взе участие като представител на ТехноЛогика и в най-голямата конференция по киберсигурност Chaos Communications Congress, чието 37-о поредно издание се проведе в Хамбург с близо 20 000 делегати.