Стотици ученици посетиха щанда и лекциите на ТехноЛогика на Базара на професиите 2022

Стотици ученици посетиха щанда на ТехноЛогика и лекциите на нашите колеги в рамките на Базара на професиите 2022 на 25 и 26 ноември 2022 г. Той се организира за осми път от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

Екипът на българската софтуерна компания демонстрира по интересен начин професиите на инженера и на експерта „Дистанционни изследвания“.

Колегата Васил Крумов от ДиТра – центъра за 3D решения на ТехноЛогика, показа как работи 3D принтерът и неговото приложение в самолетостроенето, медицината и дори в козметичната индустрия. Освен възможностите за бързо прототипиране на всякакви детайли, 3D принтерите са икономичен и практичен метод на производство на малки серии детайли, за които би било нерентабилно да се изработват със специални машини. Eдин от младите посетители на щанда дори получи практически съвети как да отпечата една от най-сложните геометрични фигури – ромбикосидодекаедър, която искаше да сложи вместо звезда на върха на коледната елха.

Учениците се забавляваха, като сканираха ръцете си с портативния скенер peel 3d, докато колегата Мирослав Василев ги запознаваше с приложението на тези устройства в качествения контрол и проектирането на различни детайли, включително възможността за виртуално асемблиране на различни компоненти и ранно откриване на несъответствия.

В лекционната част на събитието се включиха Васил Василев от екипа за разработка на географски информационни системи, който представи работата на експерта „Дистанционни изследвания“, и Таня Стоянова, ръководител на Business Intelligence екипа, която говори за професията Data Scientist.

На нашия щанд децата се запознаха с широкия спектър от информация за земната повърхност, която могат да ни дадат сателитите в орбита. С виртуални разходки из цялото земно кълбо учениците можеха да видят как изображенията от Космоса, заснети със свръхпрецизна оптика, е ценна за почти всички сфери на обществения живот.

Освен нашите колеги, в базара на професиите се включи и екипът на създадения от ТехноЛогика интерактивен STEM център за деца и младежи TechnoMagicLand. ТехноМаговете показваха различни научни експерименти, с които децата можеха да видят приложението на наученото в часовете по природни науки.