Деца избират бъдещето си с „Детски базар на професиите“

5 дек 2017
На 24 и 25 ноември ТехноЛогика, взе участие в третото издание на „Детския базар на професиите“ – инициатива на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, която запознава децата с различни професии, за да обогати познанията им и по този начин да им предостави възможността сами да моделират своето бъдеще. В събитието участие взеха социално-отговорни компании от различни сфери, обединени около желанието си да помогнат на младите в кариерното им ориентиране.

В петъчната утрин позитивна енергия се носеше из учебния корпус на Музейко – мястото, на което тази година професии и деца си подадоха ръка с обещание за ползотворно бъдеще. Свързващото звено в това ново приятелство бяха десетки заредени с ентусиазъм специалисти от различни сфери, готови да дадат най-доброто от себе си, за да запалят интереса на децата към своята дейност. Те постигнаха това чрез интересни лекции и демонстрации на интерактивни щандове. ТехноЛогика, която е сред инициаторите на проекта, представи с лекция професията системен инженер, а на щанда си, с помощта на два робота, 3D принтер и 3D скенер, привлече интереса на деца и възрастни към професиите програмист и инженер.

„На Базара децата могат да се докоснат до различни професии и да усетят тяхната магия. След като открият професията, която най-много ги запленява, ще си поставят за цел да се подготвят за нея. А това ще означава, че са открили пътя, по който да тръгнат и да се реализират един ден“, заяви председателят на БМГД и изпълнителен директор на ТехноЛогика г-н Огнян Траянов при откриването на събитието.

Освен нови знания, Базарът предостави поле за изява на неподозирани таланти. Децата бяха дейни участници в случващото се, като освен да задават въпроси, те се включиха в разнообразни дейности като триизмерно сканиране и сумо-битки с роботи. В рамките на събитието стотици младежи се срещнаха с професиите енергетик, химик, еколог, геолог, лаборант, фармацевт, графичен дизайнер, журналист, готвач, хореограф, PR специалист, архитект, газов инженер, акушерка, диско водещ, 3D артист, социален работник, ветеринар, туристически агент, писател, актриса и др. „Детският базар на професиите“ вдъхна увереност на малките, че могат да постигнат всичко, ако положат нужните усилия.

Двудневното събитие е част от проекта „Гордея се с труда на моите родители“, в който 23 фирми-членки на Мрежата посрещат деца на свои служители, за да им представят различни професии и да им предоставят възможност за ранно професионално ориентиране.
  • Продукти и услуги
  • Прес съобщения