ТехноЛогика отвори вратите си за деца за четвърта поредна година

2 ноември 2016
Един от най-често задаваните въпроси на децата е „Какъв искаш да станеш като пораснеш?“. А отговорите обикновено се изчерпват с няколко най-популярни професии, превърнали се в символ на смелост и героизъм. Именно героизмът е нещото, на което подрастващите се възхищават и което ги кара да искат да пораснат по-бързо. На 31 октомври в Развойния офис на ТехноЛогика 35 деца на възраст от 7 до 14 години се превърнаха за един ден в истински герои в рамките на четвъртото издание на инициативата „Гордея се с труда на моите родители“. Като част от обмена на деца между компаниите-участници ТехноЛогика прие гости от Bulgaria ON AIR, а деца от софтуерната компания бяха посрещнати в телевизията, където имаха привилегията да надникнат „от другата страна“ на малкия екран.

Малчуганите се впуснаха в незабравимо приключение, което ги потопи в света на професиите на ТехноЛогика. В началото на деня изпълнителният директор на компанията и председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН Огнян Траянов разказа на малките гости защо трудът на родителите им е важен и каква е истинската стойност на парите.

„Проектът спомага за формиране на базови ценности у децата и подпомага тяхното възпитание. Те получават отговор защо мама и тате ходят във фирмата – за да създават заедно с други професионалисти по-големи, по-значими и по-ценни блага. А оценката за създадените чрез труда им ползи са парите, които клиентите плащат. Както оценките в училище показват нивото на нашите знания“, каза г-н Траянов.

По време на представянето на професията на инженера децата имаха възможността да видят за първи път 3D принтер и 3D скенер. Те наблюдаваха работата на тези фантастични за тях изобретения в реално време и дори пробваха какво е да ти сканират ръката. Професиите програмист, консултант и търговец на софтуер за управление на човешките ресурси бяха представени в специални ролеви игри с участието на подрастващите.

Децата в малката възрастова група разбраха, че и Лего роботите се нуждаят от програмист, за да изпълняват определени задачи, както и, че географските информационни системи са навсякъде в ежедневието им и те самите често ги използват и създават.

Системният инженер пък даде възможност на младежите да отворят черната кутия на компютъра и да разгледат и научат за отделните му компоненти.

„Гордея се с труда на моите родители“ е дългосрочна национална програма на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, насочена както към компании-членки на Мрежата, така и към организации, които споделят вложените в нея ценности. Тази есен в рамките на програмата повече от 500 деца гостуваха в 19 компании.

За втора поредна година финал на инициативата ще бъде „Детският базар на професиите”, който ще се проведе на 25 и 26 ноември в Националния дворец на културата.

Медийни партньори на проекта са Bulgaria ON AIR, Radio Family, списание „Първите 7“, Investor.bg, Computerworld, b2b media, CSR Bulgaria, „Портал за НПО в България“ (Ngobg.info), списание „Споделени ценности“ и „Детски дневник“.

Галерия от събитието ще откриете на сайта на ТехноЛогика, както и на фейсбук страницата на фирмата.
  • Прес съобщения