Отговорният бизнес у нас с план за действие по Целите за устойчиво развитие на ООН

3 март 2016
Българската мрежа на Глобалния договор на ООН организира среща-дискусия, посветена на изпълнението на Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН. Събитието се проведе на 1 март и беше със специалното участие на президента на Република България Росен Плевнелиев, който представи виждането си за включването на страната ни в работата по изпълнение на Целите.

Мероприятието в София се проведе само 5 месеца след приемането на Глобалните цели на Среща на върха в Ню Йорк. По време на дискусията, преминала под надслов „Бизнесът – сила за добро“, беше представен стратегическият план на БМГД за постигане на Целите, като стремежът е българските фирми да бъдат насърчени да поемат нови отговорности за изпълнението на 17-те Глобални цели на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. Колективните действия и проекти, инициирани от фирмите-членки на Българската мрежа, включват идеи и работещи практики за осигуряване на качествено образование, за насърчаване на устойчивия икономически растеж и отговорното потребление, за стимулиране на иновациите, за осигуряване на здравословен начин на живот и др.

„В Глобалните цели за устойчиво развитие разпознахме едно ново предизвикателство и нова надежда за по-добър свят. Ние като Мрежа съзнаваме отговорността и възможността да докажем на обществото, че бизнесът има важна съзидателна роля и ще бъдем проактивна страна за начертаването на пътя и постигането на целите. Всеки колекитвен проект дава по-значими резултати не само на фирмите, но и на обществото и ни носи по-голямо удовлетворение и мотивация, зарежда ни със „сила за добро“, какъвто е нашият девиз“, заяви Огнян Траянов, председател на БМГД на ООН и изпълнителен директор на ТехноЛогика.

От своя страна г-н Росен Плевнелиев даде висока оценка за Стратегическия план на Българската мрежа: „Искам да ви стисна ръката, защото вие поехте инициативата и работите. Вие имате кауза за една модерна България, в която правилата са над всичко, и в която имаме обща споделена отговорност. Добрите, смислени идеи имат свойството да придобиват ефекта на доминото. Аз стоя зад вас. Аз съм един от вас“.

Панелисти в дискусията бяха г-н Спирос Номикос, Солвей Соди АД, г-н Тим Курт, Аурубис България АД, доц. д-р Григорий Вазов, Висше училище по застраховане и финанси, г-н Гари Левсли, КонтурГлобал Марица-изток, г-н Сашо Дончев, Овергаз Инк. АД и г-н Стефано Коста, Девня Цимент АД. Те обсъдиха целите, които отговорният бизнес е разпознал като актуални за България и около които е обединил усилията си.

В рамките на събитието бе отбелязана и петата годишнина от създаването на БМГД на ООН, която обединява 30 компании, неправителствени организации и академични институции. БМГД има зад гърба си множество успешни и значими проекти като „Гордея се с труда на моите родители“, „Отговорният избор“, отбелязването с различни инициативи на „Световен ден на околната среда“ и др.
  • Прес съобщения