Стотици деца посетиха „Детския базар на професиите“ в НДК

3 дек 2015
На 29 ноември в НДК стотици ентусиазирани деца се впуснаха в незабравимо приключение, наречено „Детски базар на професиите“. Събитието бе организирано от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, чийто председател е изпълнителният директор на ТехноЛогика Огнян Траянов. Базарът имаше за цел да запознае подрастващите с различни професии и да даде начален тласък на кариерното им ориентиране. ТехноЛогика за пореден път демонстрира своята социална ангажираност като се включи в организирането на инициативата.

Мероприятието премина при нестихващ интерес и предложи на гостите три паралелни сесии със специализирани лекции на практици, както и щандове на компаниите, участващи в проекта. ТехноЛогика се включи с щанд, на който бяха представени професиите ГИС специалист и инженер CAD/CAM. На него бе изложен и 3D принтер, събрал погледите на малки и големи, изработвайки пред очите им различни детайли.

В две от сесиите специалисти в различни области разказаха за естеството на своята дейност. Стоян Узунов от бургаския офис на ТехноЛогика разясни на децата в какво се състои дейността на програмиста, а останалите представени професии бяха инженер, телевизионен и радиожурналист, специалист Човешки ресурси, фармацевт, уебдизайнер, архитект, финансов анализатор, планински спасител и др. В третата сесия бе разискана темата „Професионално ориентиране“, където малки и големи получиха полезни съвети, свързани с верния избор на професия.

Събитието бе част от проведения за трета поредна година проект „Гордея се с труда на моите родители“, в който десетки компании се обединяват, за да помогнат на деца да направят своя кариерен избор още в ранна възраст.

„Липсата на информация и помощ в професионалната ориентация предопределя избор на най-интересната специалност като образование, а не най-полезната, която ще ги подготви за реализацията им. Така обществото и младежите губят съществен ресурс в образование, което след това не се прилага и използва“, заяви г-н Траянов.

Амбицията на организаторите е проектът да продължи да се разраства, след като в тазгодишното издание бяха представени цели 115 професии. Инициативата бе осъществена с медийната подкрепа на БНТ, Bulgaria ON AIR, investor.bg, b2b media, computerworld, Healthy news media, Първите седем, radio Family, CSR Bulgaria и Junior Eurovision.
  • Прес съобщения