ТехноЛогика посрещна деца на своите служители за трета поредна година

2 ноември 2015
На 2 ноември десетки деца превзеха централния офис на фирма ТехноЛогика в рамките на инициативата „Гордея се с труда на моите родители“, провела се в софтуерната фирма за трета поредна година. По случай събитието ТехноЛогика отвори врати за 28 подрастващи на възраст от 7 до 13 години, заредени с ентусиазъм и жажда за знания. Инициативата се стреми чрез специално разработени програми и игри да разкрие на децата творческата страна на труда и да демистифицира парите като ценност.

В рамките на събитието малките гости на ТехноЛогика се запознаха с професиите програмист, инженер, счетоводител, специалист по Географски информационни системи, системен администратор и консултант по внедряване на софтуер за управление на човешките ресурси. По-малките деца видяха как се програмират лего роботи, а по-големите взеха участие в беседа за труда и парите, по време на която Изпълнителният директор на ТехноЛогика Огнян Траянов им разказа защо трудът на родилите им е важен и им обясни как са възникнали търговията и парите.

„Когато работя сам мога да свърша работа, колкото за един човек. Ако реша да проправям пътека, няма да мога да отместя по-големите камъни и ще трябва пътеката ми да минава покрай тях. Хората обаче няма да харесат криволичещата ми пътека и няма да минават по нея. Затова, когато ние големите искаме да създадем нещо значимо, сформираме екипи, които да си помагат. Най-важното е това, което правиш да е качествено, да е полезно за хората и да ти носи удовлетворение“, разясни г-н Траянов.

Като част от изпълнения с приключения ден всички деца се докоснаха до магията на 3D принтера и видяха как се проектират изделия с 3D софтуер. Младежите станаха свидетели на демонстрации по физика, а представителите на групата на по-големите влязоха в ролята на специалисти по управление на човешките ресурси и проведоха няколко интервюта с кандидати за работа. В края на деня децата посетиха работното място на своите родители. Като част от проекта всяка година се провежда и конкурс за рисунка, есе, разказ или презентация. Този път темата на конкурса е „Как технологиите променят света“.

Днес изграждането на адекватна ценностна система е не само резултат от семейната и училищна среда, но и грижа на бизнеса, тъй като родителите са все по-ангажирани с компаниите, в които работят. Устойчивостта на програмата води до естественото й разширяване и надграждане. Тази година нейният финал ще бъде „Базар на професиите”, отворен за всички родители и подрастващи.

„Гордея се с труда на моите родители“ е програма на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, а целта й е да бъде ежегодна и да обхване бизнеса в цялата страна. Тази есен над 600 деца бяха на гости на 21 компании от 19 града, а малките гости се запознаха със 115 професии от повече от 15 сектора на икономиката. Медийни партньори на проекта са БНТ, България он ер, Radio Family, списание Първите 7, Investor.bg, Computerworld, b2b media, CSR Bulgaria, HealthyNews Media.
  • Прес съобщения