Децата на ТехноЛогика в ролите на инженер, програмист, ГИС специалист, консултант, търговец и системен инженер

5 ноември 2019
Как инженерите са променили света, търсейки решение на важни проблеми? Можеш ли да създадеш система, която да улесни живота на хората? Как да откриеш координатите си и къде се използва географията, която се учи в училище? Кой продава и рекламира продуктите, създадени от различните специалисти? Отговор на тези и на много други въпроси получиха децата на служителите на ТехноЛогика по време на “Гордея се с труда на моите родители”.

За 7-ма поредна година в ТехноЛогика се проведе събитие от програмата на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, чиято цел е да запознае децата с работата на техните родители и с различните професии, като им покаже, че трудът е ценност и всеки човек е полезен за обществото, независимо какво работи.

За малките откриватели на възраст между 7 и 14 години денят започна вдъхновяващо, като имаха възможност да влязат в ролята на инженери и сами да проектират собствена ракета с приложението SOLIDWORKS Apps for kids, а след това да научат как работят 3D скенерите и 3D принтерите. Това им позволи да се докоснат до реалния процес при създаването на нов продукт и ролята на различните професионалисти в него.

Специалистите и програмистите, които се занимават с географски информационни системи (ГИС) в ТехноЛогика, показаха на децата различни онлайн платформи, от които могат да получат полезна информация. Под формата на игра учениците имаха възможност да открият данни за координатите на конкретни обекти, а тези от тях, които помагаха на останалите деца да се справят със задачите и работеха в екип, бяха допълнително поощрявани.

Какво се крие в настолните компютри, лаптопите и сървърите и как работят тези устройства представиха пред децата системните инженери от ТехноЛогика. Програмист от компанията пък показа на подрастващите как само с няколко символа в кода може да се промени една компютърна игра. Те останаха впечатлени от факта, че в създаването на почти всичко, което използват в ежедневието си, е участвал софтуерен специалист.

За да опознаят професиите на консултанта и търговеца децата измислиха свои собствени продукти като робот, който върши всичко вместо теб, модерен смартфон с интернет под земята, летяща кола със специална озвучителна система и др. Те определиха цената на всеки продукт и създадоха рекламни послания, като наблюдаваха ефекта им върху “клиентите” - останалите участници.

След като успешно продадоха своите продукти, децата приготвиха сами вкусна и полезна следобедна закуска по време на специалната работилница за здравословно хранене.

Освен с професиите, които се упражняват в ТехноЛогика, малките откриватели се “запознаха” и с вдъхновяващи личности, представени от Вал Стоева, председател на фондация “Детски книги”.

Ако в началото на деня децата на ТехноЛогика отговориха, че трудът е важен, защото получаваш заплата, то след всички приключения и срещи с професионалисти те разбраха, че смисълът да работиш е в създаването на нещо значимо в екипа и в това, че с труда си полезен за хората и обществото.
  • Социална отговорност