Програмата "Отговорният избор" ще се бори с разхищението на храна

15 март 2017
Днес е 15 март – Световният ден на потребителя, ден, който ни кара да се замислим за своите избори като потребители и за последствията от тях. На днешната дата стартира и третото издание на програмата на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН „Отговорният избор“, сред чийто инициатори е ТехноЛогика.

Тази година програмата се разраства с нов модул, наречен „Излишна ли е излишната храна?“. Той е разработен от Българската хранителна банка и е насочен срещу разхищението на храна, достигнало стряскащи измерения: 670 хиляди тона храна в България и 90 млн. тона в Европа биват изхвърляни годишно. Оказва се, че храната, която се разхищава по целия свят за една година, е достатъчна да изхрани близо 3 млн. души. В борбата си с безотговорното консуматорство БМГД, чийто председател е изпълнителният директор на ТехноЛогика г-н Огнян Траянов, предлага и конкретни действия, с които всеки може да допринесе за промяната: консумирай с мярка; съхранявай храната по-дълго; избирай отговорно; яж вегетарианска храна поне веднъж седмично; пазарувай със списък и от местни производители.

За да даде повече гласност на проблема ТехноЛогика разпространи сред своите служители полезни материали по темата.

„Отговорният избор” цели да изведе на преден план прозрачността в отговорното производство и предлагане от страна на компаниите. Инициативата показва на потребителите, че със своите постъпки и покупки те имат силата да променят производствените практики, да управляват „модата”, налагана от рекламодателите и да възпитават култура на анти-консумеризъм у себе си и младите хора. Темата за хранителния излишък попада под Цел 12 „Отговорното потребление" от Целите за устойчиво развитие на ООН.
  • Социална отговорност