Проект "Гордея се с труда на моите родители"

5 ноември 2013

В деня на Народните будители софтуерната компания ТехноЛогика отвори вратите си за децата на своите служители, за да им покаже, че трудът на родителите им е ценност, а работата на всеки един от тях е важна за постигане на добрите резултати от целия екип.

За един ден 18 малчугани на възраст от 6 до 12 години, разделени в две възрастови групи, се запознаха отблизо с професията на програмиста, консултанта по внедряване на софтуер, ГИС експерта, системния инженер, CAD/CAM специалиста, счетоводителя и специалиста „Връзки с обществеността“ в ТехноЛогика. Най-голям интерес сред малчуганите предизвикаха 3D принтерите и възможностите на различните информационни системи, които фирмата разработва.

Програмата на Деня включваше още беседа за възникването и същността на парите, която да ориентира подрастващите, че родителите им идват всеки работен ден във фирмата за да се трудят и създават блага, полезни за всички, а не само за „парички“. Освен беседата, Огнян Траянов, изпълнителен директор на ТехноЛогика, представи на разбираем език и дейността на фирмата. В следобеда, с посещение на Музейната сбирка на БНБ, децата видяха на живо как се „правят“ парите. В края на деня всяко дете прекара известно време на работното място на своя родител, за да опознае професията му.

Инициативата се реализира в рамките на проекта „Гордея се с труда на моите родители” по идея на компаниите-членки на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН ТехноЛогика ЕАД, Контур Глобал Марица Изток 3 АД и Овергаз Инк. АД. Проектът се фокусира върху ценности като труда, старанието и учението, пренесени на територията на фирмите, за да могат децата да видят реална работна среда, да се срещнат с професионалисти, да погледнат в друга светлина работата на мама и татко и да си припомнят, че за да постига успехи, човек трябва да продължава да учи през целия си живот.

Част от проекта е и конкурсът „Гордея се с труда на моите родители“, в който всяко от децата на ТехноЛогика може да се включи рисунка, есе или интервю и да представи професията, която най-много го е впечатлила. Жури от софтуерната компания ще оценява работата на малчуганите, големите награди в конкурса са цифров фотоапарат за малката и таблет за голямата възрастова група.

В това първо издание на инициативата „Гордея се с труда на моите родители“ пилотно се включиха 12 компании в България: Овергаз Инк. АД, Контур Глобал Марица Изток 3 АД, ТехноЛогика ЕАД, Асарел Медет АД, Делойт България ЕООД, както и Аурубис България АД, България он Еър АД, Пиреос банк България АД, Мтел АД, Адвокатска кантора „Доковска, Атанасов и съдружници”, Огняново-К АД и СИ банк АД. Плановете на Българската мрежа на Глобалния договор са тя да стане ежегодна и да обхване бизнеса в цялата страна.

Медийни партньори на инициативата са: Капитал Кариери, БНР, България он Еър, Expert.bg, aktualno.com, Първите седем и CSR Bulgaria.

• Продукти и услуги